ergnova
Kayıtlı Üye
- Meslek
- Bilgisayar Programcı
1. Neden WordPress?
WordPress, içerik yönetim sistemleri (CMS) arasında en yaygın kullanılandır. Açık kaynaklı, esnek, geniş eklenti desteği sunar—web sitenizi blogdan kurumsala, e-ticaretten portföye kadar dönüştürebilirsiniz.
2. Gereksinimler
- Alan adı (domain) – Örneğin
You do not have permission to view link Giriş yap veya üye ol.
- Barındırma (hosting) – PHP ve MySQL desteği olması yeterlidir
- FTP erişimi – Dosyalarınızı sunucuya yüklemek için
- Veritabanı bilgileri – Ad, kullanıcı, parola ve sunucu bilgisi
3. WordPress Kurulumu Adım Adım
Adım 1: WordPress Paketini İndirinEn güncel sürümü
You do not have permission to view link
Giriş yap veya üye ol.
ücretsiz olarak indirebilirsiniz.Adım 2: Dosyaları Sunucuya Yükleyin
İndirdiğiniz wordpress.zip dosyasını çıkarıp FTP ya da hosting sağlayıcınızın dosya yöneticisi üzerinden sunucunuzun public_html ya da www dizinine aktarıyın.
Adım 3: Veritabanı Oluşturun
Hosting panelinizden (cPanel, Plesk veya benzeri) bir MySQL veritabanı oluşturun. Veritabanı adını, kullanıcı adını ve parolasını not alın.
Adım 4: wp-config.php Düzenlemesi
Sunucunuza yüklediğiniz WordPress klasöründe wp-config-sample.php dosyasını bulun. Aşağıdaki alanları kendinize göre düzenleyin, ardından dosyanın adını wp-config.php olarak değiştirin:
define('DB_NAME', 'veritabani_adiniz');
define('DB_USER', 'kullanici_adiniz');
define('DB_PASSWORD', 'parolaniz');
define('DB_HOST', 'localhost'); // Çoğunlukla 'localhost' olur
Adım 5: Kurulumu Başlatın
Tarayıcınıza domain adresinizi yazdığınızda otomatik olarak WordPress’in kurulum ekranına yönlendirilirsiniz. Burada sitenizin başlığı, kullanıcı adı, parola ve e-posta bilgilerini girip kurulumu tamamlayabilirsiniz.4. Temel Entegrasyonlar ve Yapılandırmalar
üvenlik
- Limit Login Attempts Reloaded gibi eklentilerle giriş denemelerini sınırlandırın.
- wp-config.php dosyasına özel bir Güvenlik Anahtarı ekleyin:
You do not have permission to view link Giriş yap veya üye ol.
- Yoast SEO eklentisini kurarak meta etiketleri, sitemap ve sosyal paylaşımı kolayca optimize edebilirsiniz.
- XML site haritası oluşturmak için Google XML Sitemaps’ı tercih edin.
- UpdraftPlus veya BackWPup gibi eklentilerle veritabanı ve dosyalarınızın düzenli yedeğini saklayabilirsiniz.
Analitik
- Google Analytics entegrasyonu için Site Kit by Google ya da GA Google Analytics eklentisi kullanılabilir.
E-Ticaret Entegrasyonu
- WooCommerce ile sitenize tam anlamıyla e-ticaret özelliği kazandırabilir, ürün satımını kolayca yönetebilirsiniz.
Sosyal Medya
- Jetpack ya da Social Snap gibi eklentilerle sosyal paylaşım butonlarını entegre edin.
5. Hız ve Performans
- WP Super Cache veya W3 Total Cache gibi önbellekleme eklentileri yardımıyla sayfa yükleme sürelerini ciddi oranda azaltabilirsiniz.
- Görseller için Smush ya da EWWW Image Optimizer ile otomatik sıkıştırma sağlayabilirsiniz.
6. Yardımcı Kaynaklar
-
You do not have permission to view link Giriş yap veya üye ol.— Türkçe destek, eklentiler, tema ve eğitimler.
-
You do not have permission to view link Giriş yap veya üye ol.— Kod ve tema-çalışma problemlerinde topluluk desteği.